LGTBI

28 de juny, dia de l'orgull LGTB

Com cada 28 de juny, aquesta setmana se celebra el dia de l’alliberament o l’orgull LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals). És una diada reivindicativa que commemora les mobilitzacions que es van produir a Nova York el juny del 1969 després que la policia irrompés brutalment en un local freqüentat per persones del col·lectiu LGTB. També va ser un mes de juny, el 1977, quan Barcelona va acollir la primera manifestació de lesbianes, gais i transsexuals, que fou durament reprimida per la policia. Aquests fets, juntament amb molts altres episodis de persecució i discriminació, han estat decisius a l’hora que el col·lectiu LGTB s’organitzés i lluités per defensar i reivindicar els seus drets.

És cert que la situació ha millorat, però malgrat la tasca desenvolupada al llarg de les darreres dècades i els avenços legislatius assolits en alguns estats, l’homosexualitat continua sent perseguida, i en alguns països com l’Irán, l'Arabia Saudí, el Yemen o Mauritania, fins i tot castigada amb la pena de mort. I, de fet, a la majoria d’estats el col·lectiu LGTB no disposa de cap mena de legislació que els empari davant de qualsevol acte de discriminació.

A Catalunya, els darrers anys hem aconseguit fites importants en l’equiparació legal del col·lectiu LGTB, com ara el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe, el dret dels infants a ser adoptats per famílies homoparentals o la creació per part de les principals institucions del país de polítiques adreçades específicament a aquest col·lectiu. I, totes elles, polítiques que des d’ERC hem dissenyat i aplicat allà on hem governat.

Tanmateix, aquests drets assolits són constantment qüestionats i es veuen amenaçats pel recurs que el PP va presentar al Tribunal Constitucional contra la llei del matrimoni i que es nega a retirar. Per tant, encara queda molta feina a fer, i no s’hi val a baixar la guàrdia. Cal impedir que es produeixin passos enrere pel que fa als drets aconseguits. Cal continuar treballant amb aquells sectors més vulnerables del col·lectiu LGTB: els joves, la gent gran o els transsexuals, per tal d’eliminar qualsevol rastre de discriminació de la nostra societat. Ni no podem escatimar recursos en temes tan importants com la lluita contra la SIDA.

Per això us animo a sortir al carrer i a participar en els actes i mobilitzacions que entitats i institucions realitzaran aquests dies i que clouran el proper diumenge. La gent d’ERC hi serem. I ens comprometem a continuar treballant per aconseguir una societat més justa i un país més lliure.