LGTBI

20N. Dia internacional de la memòria transsexual

Xavier Florensa i Fina Campàs
Xavier Florensa i Fina Campàs
El 20 de novembre es commemora el Dia Internacional de la Memòria Transsexual. Sens dubte és una bona data per posar de manifest la discriminació que encara avui suporten les persones trans, especialment les dones, i les dificultats que tenen en àmbits com la integració social i laboral, l’accés a la salut així com l’assetjament i la violència que pateixen.
 
Cal recordar que molts estats discriminen a les persones trans o en molts casos posen en perill la seva vida. Un exemple és el Brasil, on després de l’elecció de l’ultradretà Jair Bolsonaro com a president, han augmentat els atacs a les persones LGTBI. Cal recordar que la seva campanya s’ha basat en atiar el discurs de l’odi i la LGTBIfòbia en un país  on cada 23 hores una persona del col·lectiu LGTBI mor assassinada. En aquest sentit, l’Observatori de les Persones Trans ha establert que entre el 2008 i el 2016 més de 2.600 persones trans van ser assassinades en 57 països diferents.
 
Tampoc a casa nostra ens lliurem d’aquestes mostres de violència física i verbal. Si bé fa poques setmanes commemoràvem l’aniversari de l’assassinat de la transsexual Sònia Rescalvo, a mans d’un grup de neonazis l’any 1991, a la Glorieta del Parc de la Ciutadella que duu el seu nom, la setmana passada diversos col·lectius i entitats es manifestaven a Barcelona per impedir l’acte de l’entitat HazteOir, que impulsa campanyes de caràcter transfòbic contra els menors trans.
 
Malgrat els avenços legislatius dels darrers anys, com la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia o el nou model de salut trans que encara s’està desenvolupant, encara queda molta feina per fer des de l’àmbit legislatiu i social.
 
Per tot això cal que des del Govern de la Generalitat, a través de l’àrea d’Igualtat i des dels ajuntaments continuem treballant colze a colze amb les entitats per tal d’eradicar la transfòbia de la nostra societat i garantir els drets de les persones trans a viure una vida plena i sense violència ni discriminacions.
 
 
Xavier Florensa
Fina Campàs
Coordinadora LGTBI
Esquerra Republicana
lgtbi@esquerra.cat