Salut

Jornada: La Salut a la República Catalana

Toni Comín
Toni Comín
El dissabte 19 de novembre va tenir lloc a la seu nacional d'Esquerra Republicana la jornada 'La salut a la República Catalana', emmarcat dins de la campanya participativa 'La República que farem'.

A l'acte, la presidenta de la sectorial de Salut, Carme Bertral, va presentar els pilars de la República en l'àmbit de Salut que Esquerra Republicana proposa: http://www.larepublicaquefarem.cat/ambit/salut

Seguidament, el conseller de Salut, Toni Comín, va pronunciar la conferència 'Com ha de ser el sistema nacional de salut de la República catalana', on va posar en valor la qualitat del sistema sanitari català, del qual va dir que 'és un èxit de país, ja que ha estat construït des de la continuïtat i amb un ampli consens'. Tanmateix, Comín hi veu marge de millora i va fitxar com a objectiu 'convertir el sistema sanitari del nostre país en un dels tres millors del món'. Per tal d'assolir aquest repte, va identificar dos elements necessaris: 'una República i polítiques d'esquerres'. En aquest sentit, va assenyalar que 'parlem d'una esquerra rigorosa, de govern, que planifica i no frivolitza. Al mateix és una esquerra valenta, que vol canvi i no es queda en la gesticulació. Una esquerra que busca consensos, i és dialogant i integradora'.

El conseller de Salut va reivindicar la necessitat de continuar treballant per construir un sistema 'més públic, més capaç de combatre les desigualtats, més universal, de més qualitat i sostenible'. Entre els exemples de mesures que està prenent el Govern de la Generalitat per avançar en aquesta línia, va destacar, entre d'altres, la creació d'un índex de privació que servirà de base per distribuir de forma equitativa els recursos de l'assistència sanitària, els procesos de desprivatitzacions basats en anàlisis de costos i qualitat, i la propera Llei d'universalitat de la sanitat que ha de permetre garantir la cobertura sanitari a totes les persones residents a Catalunya.

Prèviament, la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, va reivindicar el 'republicanisme' com a 'pensament polític actualitzat', que conté els pilars fonamentals que han de permetre la construcció de la nova República. Rovira va insistir en què 'volem un país d'homes i dones lliures, on la igualtat d'oportunitats i el benestar estiguin garantits'. La secretària general d'ERC va posar com a referent el procés de reflexió dels països escandinaus a l'hora de reconstruir l'estat del benestar. Segons Rovira, aquests països van arribar a la conclusió que 'cal un estat del benestar inversor, no infermer'. 'No es tracta de posar pedaços, sinó d'invertir en educació, sanitat i treball. Aquesta inversió no és despesa social, sinó inversió de futur', va concloure.

També va tenir lloc durant l'acte una taula rodona amb el títol 'Salut i benestar en totes les polítiques i amb corresponsabilitat ciutadana', que va comptar amb la participació de: Enric Arqués, membre de la junta directiva de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Manel Balcells, vicepresident del Consorci Sanitari i Social de Catalunya; Glòria Jodar, vicepresidenta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona; Jaume Duran, membre de l'executiva de la Unió Catalana d'Hospitals; i Alba Vergés, secretària de Salut i Benestar d'Esquerra Republicana, que va moderar la taula.

Acte seguit, va tenir lloc un animat i interessant torn obert de paraules i propostes. L'encarregat de posar punt i final a la jornada va estar el vicesecretari general d'Acció Política d'Esquerra Republicana, Eduard López.

Per més informació, teniu a disposició els continguts complerts de la jornada:
https://www.esquerra.cat/uploads/20180320/jornada_2016_11_19_salut.pdf

O bé podeu veure el vídeo de la jornada: