Ciutadania i Migració

La Xarxa Territorial de Ciutadania és una realitat

Catalunya és un país divers i aquesta diversitat és una riquesa que cal tenir present a l’hora de planificar les polítiques públiques i per tant, aquesta diversitat no pot ser ignorada al moment d’escollir les persones que han de representar la ciutadania a les nostres institucions.

A Esquerra fa temps que hem interioritzat aquesta voluntat però, podem dir, que els darrers temps hem volgut fer un pas endavant per procurar generar condicions, perquè a tots els àmbits territorials del partit, es vetlli per propiciar la participació del conjunt de la ciutadania. És evident que hi ha persones que s’acosten fàcilment al partit perquè els hi és proper, potser en funció de la història familiar republicada i s’incorporen, des de molt joves, com a generacions de nous militants.

Altres persones provenen de contextos culturals molt diferents i el seu acostament, suposa una gran oportunitat per teixir ponts, amb col.lectius arribats molt més recentment a Catalunya. Conèixer la realitat dels nostres veïns i veïnes, fomentar la interacció i la cohesió social, és, sens dubte, el millor antídot per prevenir el racisme.

Per aquestes raons, el passat dissabte 12 de gener, varem impulsar la jornada EXPERIÈNCIES LOCALS DE NOVA CIUTADANIA, un acte que va aplegar unes 300 persones amb un doble objectiu: intern i públic.

Internament, a partir de la taula OBRIM ELS MUNICIPIS I FRENEM EL RACISME va suposar la primera gran trobada dels qui ens hem compromès a treballar, des de cada municipi o comarca, per dur a terme un acostament sincer a les dinàmiques socials dels veïns i veines que, provinents d’altres realitats culturals, han fet arrels a Catalunya. Conversarem de continguts, del pensament i de polítiques públiques, però també de qüestions pràctiques que ens ajudin a la interacció a l’àmbit local, i entre diverses generacions.

Aquesta dinàmica de teixir ponts de ciutadania, ja no és només tasca de una Sectorial d’Esquerra sinó que hem aconseguit que l’interculturalitat esdevingut un eix important del treball local. Dissabte varem poder anunciar que arreu del territori disposem de 125 responsables locals i 28 responsables comarcal, son les persones que actualment vertebren la nostra Xarxa de Referents Territorials de Ciutadania compromeses amb la Interculturalitat. Totes elles, són homes i dones compromeses que han assimit dur a terme aquesta tasca, designats localment per les respectives assemblees locals. Enhorabona a tothom els qui us esteu implicant i a totes i cadascuna de les comarques!

Des de l’Executiva de la Sectorial us oferim, formació i acompanyament per tal que la iniciativa sigui ben positiva. A través del nostre bloghttp://ciutadaniaimigracio.esquerrarepublicana.cat/ us anirem informant de continguts, reunions, actes, propostes i de totes les dinàmiques formatives. També ens agradaria fer ben aviat una nova trobada que permeti un major intercanvi d’experiències, ja que el temps pel debat va quedar curt.

Públicament, a la segona part oberta a la ciutadania, la taula LA REPÚBLICA DE LA DIVERSITAT els nostres representants electes han pogut exposar iniciatives concretes que ja s’estan duent al terme tant al Parlament, al Congrés, al Senat com també des dels Ajuntament. I és que les eleccions al 26 de maig són tocar i des de les administracions locals es pot fer molta feina en promoure la igualtat d’oportunitats.

La cloenda a càrrec del conseller Chakir El Homrani va servir per recordar que com ell, hi ha moltes persones, que tot i haver nascut a Catalunya o. en altres casos tot i portar molts anys visquen al nostre país, la injusta llei d’estrangeria suposa un greu fre a assolir la plena ciutadania. Aquesta injusta realitat és una limitant per avançar en una societat inclusiva i cohesionada. També per aquest motiu poder decidir en llibertat el futur de Catalunya i poder fer efectiva la República Catalana és la opció que respon més a les necessitats de tota la ciutadania.

Us animo a incorporar-vos a la dinàmica de la Sectorial de Ciutadania i Migracions, hi trobareu un espai obert a la participació, un espai de debat i reflexió que fa un treball conjunt amb la Xarxa Territorial de Ciutadania.

Us podeu inscriure a ciutadania@esquerra.cat



Núria Camps i Vidal
Presidenta de la Sectorial de Ciutadania i Migracions
Esquerra Republicana