Dones

Ser candidata

Noemí Llauradó
Noemí Llauradó

Ser candidata encara no està normalitzat. El 2015 vaig ser l’única cap de llista d’una dotzena de candidatures a l’alcaldia de Reus. Enguany 3 llistes més s’hi han afegit: voldria creure que servirà per introduir prioritats feministes en el debat públic, tot i que moltes candidates repeteixen patrons masclistes. Ens cal seguir obrint camí, doncs.

Com a dona amb visibilitat pública, el tracte tampoc és encara igualitari. Durant aquests quatre anys com a regidora sovint he rebut condescendència, tot i que he presidit l’empresa pública més gran de la ciutat, l’Hospital de Sant Joan. Sovint he trobat un home que pressuposa que jo no coneixia els mecanismes públics i me’ls explicava sense demanar-te permís, o representants de col·lectius adreçant-se a mi amb agressivitat, comptant que la meva resposta seria de submissió i no d’argumentació i fermesa.

Una de les formes de masclisme que visc amb més dolor és la insistència a fer-me sentir remordiments sobre la vida en família. De manera explícita o subtil plana sobre les converses la pregunta de si no em sap greu deixar de passar hores amb les meves filles adolescents, amb el meu marit i amb les meus pares, tot i que amb l’equip del partit racionalitzem els compromisos i ajustem els horaris, obviant un excés de vida social que sovint no és imprescindible. Aquests retrets, que he après a ignorar, m’indignen perquè mai es fan als companys homes, i com que toquen allò més profund segueixen sent un punt feble que pot fer trontollar moltes dones i apartar-les de la vida política.

Tota la feina que significa ser al capdavant d’un projecte polític (doble si ets dona), té sentit per l’equip de dones i homes del qual formes part, especialment la complicitat de la xarxa de companyes que ens reforcem entre nosaltres.

Al capdavall, tothom hauria de tenir l’oportunitat de formar part d’un projecte polític en algun moment de la vida, per tal de ser conscients de les implicacions dels afers públics. I les dones, que encara no hi estem plenament normalitzades, encara més.

 


Noemí Llauradó Sans

candidata d’ERC a l’alcaldia de Reus