LGTBI

5 anys de llei i molts anys de lluita

Mireia Mata
Mireia Mata

Passats cinc anys de l’aprovació de la Llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, és evident que les polítiques públiques LGBTI són necessàries i que tenia tot el sentit l’impuls de la llei: 76 Serveis d’Atenció Integral LGBTI distribuïts arreu del territori donant servei a 713 municipis, 13.000 professionals que han fet formació de la llei i del deure d’intervenció que abasta tota la Funció Pública catalana, més de 2.000 persones que han passat pel servei Trànsit del Departament de Salut, 800 expedients administratius gestionats, increment de 20 a 35 entitats LGBTI a tot el territori. Mai agrairem prou la tenacitat, la feina altruista i la generositat de les entitats i persones que l’han fet possible.

Han estat moltes les persones del nostre partit que han empès aquestes polítiques, des dels moviments associatius de base, des del grup parlamentari, des del propi Govern.

I passats aquest cinc anys, és de justícia reconèixer la seva tasca, que sovint ha quedat amagada rere soroll interessat. En Jordi Samsó, primer impulsor del Pla de política pública LGBTI a la Generalitat i avui president del Casal Lambda; la Carme Porta, primera dona parlamentària d’ERC al Parlament de Catalunya i incansable militant, Francesc Xavier Jaurena, un dels pares de la llei des de l’àmbit jurídic i que ens va deixar l’any passat, l’Anna Simó, que va ser una de les ponents de la llei al Parlament i que va fer possible la seva ràpida i exitosa tramitació. I la Dolors Bassa, honorable Consellera de la Generalitat empresonada, que va apostar decididament per la implementació de la llei. Toca reconèixer a totes aquestes persones, a la Coordinadora LGBTI d’ERC i a tants alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores que han fet del desplegament de la llei també la seva bandera. Que han fet possible que siguem un referent al món en polítiques públiques LGBTI. Que ens acompanyaran en la lluita contra la LGBTIfòbia, que malauradament veiem als carrers d’Europa i també a Catalunya no només com no desapareix sinó que repunta.

Seguirem treballant des de la Coordinadora, des del partit, des de les entitats i les institucions per una República lliure de LGBTIfòbia.

 

Mireia Mata

Directora General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya.