Ciutadania i Migració

Per créixer més i millor: una Esquerra com Catalunya

Núria Camps
Núria Camps

Si volem que Esquerra Republicana esdevingui el principal referent d’esquerres és evident que la tasca de les sectorials són un element central per atraure persones implicades i motivades socialment per promoure actuacions o fer incidència en una determinada temàtica.

Catalunya avui és un país on la ciutadania té una alta voluntat de participació en els afers públics, això és ben palès tant a nivell de la participació tant en iniciatives pels drets nacionals i també iniciatives pels drets socials.

Si realment volem sortir enfortits d’aquest procés cal que des d’Esquerra Republicana és treballi activament en diverses línies:

  • Posar a l’abast de la ciutadania espais de participació temàtics i sectorials, i que aquesta participació sigui tinguda en compte. (no només l’àmbit territorial).
  • Des de les sectorials poden contribuir a generar empatia i tasca de proximitat amb els moviments socials i alhora fer una tasca d’informació de doble via que millori l’explicació pública de les nostres propostes i accions a persones implicades i que tenen incidència social.
  • Enfortir dinàmiques d’interlocució amb els moviments socials. La nostra acció política a dia d’avui és consistent i la presència institucional pot generar polítiques transformadores en molts àmbits socials. Cal respectar l’autonomia dels moviments socials però sobretot també cal una interlocució fluida amb ells, de manera que contribuim a canalitzar aquelles iniciatives d’incidència que compartim.
  • Com a primer partit d’esquerres a l’àmbit municipal, Esquerra, ha de ser decisiva la visió que la independència és la via més efectiva per assolir millores en els drets civils i a l’àmbit social. Les sectorials, junt amb l’àmbit municipal, poden fer una feina importantíssima per omplir de continguts concrets aquests avenços.

L’increment de la ultradreta, tant a l’àmbit internacional com a l’estat espanyol, es basa en la construcció dels enemics interiors i exteriors per incrementar dinamiques d’odi i por.

Analitzar profundament aquest discurs, ens pot fer veure que: tant el discurs anticatalà, com els discurs antiimmigració, com el discurs islamofob, o fins i tot el discurs antifeminista, o anti lgtbi, tenen eixos ultraconservadors que són contraris a les llibertats individuals i col.lectives.

Els seu discurs d’odi és una oportunitat per fer una tasca decidida de cohesió social i de salvaguarda de tots els drets.

La nostra lluita és una lluita democràtica i pels drets dels homes i dones del segle XXI i hem de fer un discurs que reforci la idea:

  • El procés català és profundament democràtic i pel dret a decidir.
  • Cal difondre els drets republicans
  • Cal denunciar els greus dèficits democràtics.
  • Cal denunciar la repressió de totes les lluïtes que qüestionen l’ordre establert.
  • El nacionalisme espanyol avui es basa en la monarquia, en la repressió de les voluntats populars amb l’escut de la Constitució del 1978, i en definitiva el règim monàrquic continuista de la dictadura franquista.El nacionalisme espanyol només podrà ser democràtic, si assumeix que només té sentit si la ciutadania dels diferents territoris hi vol ser.
  • L’Estat espanyol se sent ferit i cada cop més està centrifugant una política d’excepció: contra els sobiranisme català i basc, contra la llibertat d’expressió, contra tota forma de disidència, contra el reconeixement dels drets de ciutadania a immigrants, refugiats,...

Hem de ser conscients que tothom qui qüestioni el règim del 78 és un aliat democràtic i és en aquesta estratègia que les sectorials han de deixar de ser espais només interns, en clau de reflexió i elaboració del programes aser àmbits d’articulació social d’actors afins.

Les sectorials podem generar arguments i propostes per fer arribar els idearis d’Esquerra a àmbits encara allunyats de l’aposta republicana, i contribuir a ampliar la base.

De fet, la forma com s’encari l’actuació de les sectorials als propers mesos i els propers dos anys serà capdal per aconseguir explicar la nostra perspectiva i poder atraure a les persones que havent-se compromès els darrers anys en el Procés, no es desanimi i continui activa per impulsar l’avenç cap a la República Catalana on es trobin les millores polítiques i socials que el mouen, sense descuidar en cap moment la cohesió de país.

 

QUIN ÉS EL PROCÉS IMPULSAT DES DE LA SECTORIAL DE CIUTADANIA I MIGRACIONS?

Partíem de l’afirmació: "Catalunya és un país divers i volem que Esquerra sigui expressió d’aquesta diversitat per tal de contruir un país nou, inclusiu que garanteixi els drets de ciutadania i la igualtat d’oportunitats per a tothom". I això ens va portar a presentar una proposta de Pla de Treball UNA ESQUERRA COM CATALUNYA.

Entenem que la feina feta en els 3 darrers anys ha donat els seus fruits no per atzar sinó perquè hem implementat una metodologia que s’ha demostrat encertada perquè ha contribuit a generar canvis i HEM GENERAT EQUIP. En aquest sentit la tasca de creixement de la sectorial de Ciutadania i Migracions ens ha permès impulsar dinàmiques molt positives que estan donant bons fruits:

  • Una sectorial amb més de 200 persones implicades d’orígens divers arreu del territori i més de 70 persones organitzades en una XARXA DE REFERENTS TERRITORIALS DE CIUTADANIA a totes les comarques.
  • Una Executiva paritària, compromesa i diversa que promou debats i continguts.
  • Cal posar en valor el compromís de la participació activa de 262 persones d’origen divers que anaven de candidats i candidates a les nostres llistes locals a 171 municipis en uns moments de repressió gens fàcils.
  • Entre els membres actius a la Sectorial cal destacar: membres del Govern, i alhora hem disposat de Diputades/diputats actius al Parlament Catalunya, al Congrés i Senat, bona coordinació amb el Parlament Europeu. Disposem de 34 persones electes locals d’origen divers (2 alcaldies i a 32 regidories).
  • Assumir com a partit el discurs, el país és divers i aquesta realitat és enriquidora i ha de generar canvis també al partit, i posteriorment veure’s també reflectit als electes de totes les nostres institucions i a les polítiques públiques.
  • La presència d’electes amb procedència de diversos països és un important actiu per contribuir a internacionalitzar el procés i alhora ens permet visualitzar que el nostre nacionalisme no és etnicista sinó democràtic. És el dret a decidir de la ciutadania el que el fa possible i per això va molt lligat a la votació del poble com a fet democràtic.

Malauradament ens temem que als propers mesos i anys una bona part de la tasca a dur a terme és la tasca antirepressiva. Disposar de persones clau informades i implicades en tots els àmbits, sectors i origens és del tot imprescindible per descodificar en temps real: el que fem, perquè es fa, i cap a on convé anar. Aquesta XARXA DE REFERENTS DE CIUTADANIA que hem estat construint és fonamental per a la cohesió social i és importantíssima per no caure en la desorientació o el desencís.

 

LA GESTIÓ DE LA DIVERSITAT ÉS COMPLEXA

Serveixi aquest escrit com a breu resum de la tasca de la Sectorial de Migracions i Ciutadania d’ERC en gairebé darrers 4 anys i que ha esdevingut la sectorial temàtica numèricament més nombrosa i diversa. Sens dubte la feina feta ve de lluny i potser ara ha cristal·litzat, però qui cregui que amb molt poca feina o improvisadament s’han assolit aquests resultats va molt equivocat. Fins ara, s’ha fet amb feina voluntària i per això potser no s’ha valorat prou.

L’avenç que suposa parlar de drets de ciutadania i drets civils en abordar la temàtica migratòria és un pas important que caldria no recular, enlloc de la tradicional visió ja fracassada de treball comunitarista que han fet servir els altres partits. Fem republicanisme enlloc de comunitarisme.

La gestió de la diversitat és complexa i només es podrà consolidar el procés si parlem obertament de quins són els reptes, per contribuir a generar continguts de consens de línia estratègica.

Per acabar traslladem a la nova direcció els millors desitjos d’encerts en aquesta etapa tant important pel nostre país. Pensem que a les portes del Congrés Nacional d’ERC és un bon moment per fer aquest debat, sobretot perquè cal introduir algunes millores i modificacions, fins i tot als propis Estatuts del partit, per tal d’assumir els canvi de rol de les sectorials i consolidar la voluntat d’incloure aquesta diversitat.

 

Núria Camps i Vidal

presidenta de la Sectorial de Ciutadania i Migracions

Esquerra Republicana