Salut

Els serveis a les persones en mans especuladores

Sí però no... i la culpa no sempre és dels altres

Carme Bertral
Carme Bertral

Els serveis d’atenció a les persones són un ampli ventall de serveis i prestacions que tenen com a finalitat el benestar i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, amb una especial atenció cap els col·lectius més fràgils i vulnerables.

Les directrius europees sobre contractació pública de serveis permet establir regles específiques en la selecció dels proveïdors d’aquests serveis a les persones. Aquestes regles han de permetre que la selecció dels proveïdors ha de tenir com a objectiu assegurar que la prestació es durà a terme amb la màxima qualitat i que s’ adapta a les necessitats dels seus potencials destinataris.

Aturar el projecte de llei de contractes de servei a les persones significa que de nou podria passar que una empresa especialitzada en neteja pugui guanyar el concurs per gestionar una Àrea Bàsica de Salut (ABS) per exemple, cal tenir memòria i pensar en l’Escala o quan empreses d’un provocador de terratrèmols a la costa del País Valencià guanyava concursos per gestionar els serveis d’atenció domiciliària de l’Ajuntament de Barcelona...

Tots aquests serveis vinculats a l’educació, als serveis socials i a la salut (com ara les escoles bressol, els casals infantils i de joves, les ludoteques, els menjadors escolars, les colònies, l’atenció domiciliària a la gent gran, els casals de gent gran, els hospitals de dia per a persones amb discapacitat, el suport a la llar o els assistents personals, els recursos residencials, els centres de dia, els programes de mediació en l’àmbit penal o bé els anomenats serveis comunitaris o de cohesió social) van quedar aturats amb l’aplicació del 155 i podíem donar la culpa a “altres” de fora casa nostra, però aquesta vegada no.

La gent amb sentit comú, i ganes d’ajudar i resoldre, s’esgarrifa en veure com les persones que pateixen i sobretot aquelles que són més fràgils hauran d’esperar de nou uns mesos o uns anys per veure ateses les seves necessitats bàsiques AMB QUALITAT i lluny d’especuladors/res. Aquesta vegada ho han fet gent de casa, sí , de casa o que diuen que ho són. Cs, PSC, PP, CUP i Comuns han evitat que prosperés aquesta llei de contractes de servei a les persones .....

És probable que s’hagués de millorar, de fet havien esmenes i s’havia parlat, transaccionat, escrit, etc. Tot plegat per l’excusa de unes possibles eleccions? No s’hi val aquesta excusa. Tots, absolutament tots els polítics, tenen l’obligació moral i ètica de millorar la vida de les persones i tant em fa que siguin molt d’esquerres, molt de dretes, molt antisistema o molt de sistema . Fer això i ara és una vergonya i és la nostra vergonya.


 

Carme Bertral i López

Presidenta de la sectorial de Salut

salut@esquerra.cat