Feminismes

La lluita contra les violències masclistes, una prioritat

Raquel Sans
Raquel Sans

L’any 2021 ha començat amb unes xifres demolidores pel que fa a la violència masclista. 41 assassinats a l’Estat espanyol, des de l’inici d’any. 41 futurs robats, 41 famílies destrossades, 41 homes capaços de matar. I aquesta, com diem sempre, és només la punta de l’iceberg. Darrere dels assassinats s’hi amaguen tota mena de violències, moltes de les quals patim en el nostre dia a dia pràcticament sense ser-ne ni tan sols conscients. Aquí és on rau el veritable poder de la violència masclista que s’emmascara de normalitat i que es disfressa de tradició per seguir existint.

L’entrada en joc de l’extrema dreta al Parlament, suposa un nou escull per avançar en l’eradicació de les violències masclistes. Perquè a través d’un discurs negacionista, repeteixen una vegada i una altra que “la violència no té gènere” que “el Feminisme busca confrontar dones i homes” o que “els criminalitza (el homes)”. Afirmacions que proclamen amb vehemència des del faristol del Parlament de Catalunya i des de qualsevol espai públic de què disposen. Busquen, com està passant malauradament a molts altres indrets del món, trencar els consensos i obviar que la violència masclista és estructural per tornar-la a convertir en fets aïllats i individuals.

La creació d’una conselleria d’Igualtat i Feminismes es fa més necessària que mai en aquest context. La lluita contra les violències és i serà una prioritat tant del nou govern com del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, com ho és a cada espai o institució on tenim representació política. Una mostra d’això, és que la companya Diana Riba és la ponent de l'informe que proposa la inclusió de les violències masclistes al llistat de crims europeus. Es tracta d'un pas crucial per establir definicions, normes i penes mínimes comunes a la Unió Europea en l'àmbit de les violències masclistes.

Tenim molta feina a fer. Des de les institucions, sí. Però també des del partit, on seguim treballant per feminitzar i feministitzar la política. Per situar nous temes a l’agenda, per abordar-ne d’altres amb la profunditat que requereixen, per transformar la societat, cap a una societat més justa i equitativa. El pròxim 10 de juliol celebrarem una nova Assemblea Nacional de Dones a Tàrrega, per seguir fent camí juntes. En format híbrid: presencial, amb capacitat per a 200 companyes, i telemàtic, per totes aquelles que necessitin o simplement vulguin conciliar. Des de la Vicesecretaria General de Dones us animem a participar-hi!

 

Raquel Sans Guerra

Vicesecretaria General de les Dones i Diputada al Parlament de Catalunya