Salut

Som on som, i encara en pandèmia

Carme Bertral
Carme Bertral

Fa més de un any que tots estem sotmesos a unes circumstàncies diferents, estressants i complicades degut a la pandèmia. Certament, la vida de tothom ha sofert una sacsejada que ens ha obligat com a individus i com a societat a replantejar-nos maneres de fer i també de viure i, segurament a prendre consciència de la vulnerabilitat individual i també col·lectiva. Aquesta situació ens obliga a que gairebé cada dia ens haguem de preguntar, on som per poder actuar i obrar en conseqüència respecte del nostre paper com a persones responsables que formem part de una comunitat en la que tots i tothom depenem els uns dels altres, en diem compromís, solidaritat i respecte; en Raül Romeva, en el seu llibre “UBUNTU” ens ho va explicar, pur republicanisme.

I, on som ara? Som en un moment de pretesa desescalada respecte de la situació pandèmica i tot i així el perill hi és present. És cert que la campanya de vacunació iniciada ja fa uns mesos ha aconseguit una protecció de les persones més vulnerables, em refereixo a aquelles en que la primera i segona onada van haver-hi els índex de mortalitat més alts. A hores d’ara es pot dir que pels majors de 60 anys som en una cobertura vacunal complerta per sobre del 90% i per això la mortalitat i els ingressos a les unitats de cures intensives han baixat ostensiblement. Ara,  la següent passa és assegurar per responsabilitat i solidaritat comunitària que també puguin ser vacunats amb les dosis corresponents aquelles persones que són entre la franja d’edat de quaranta a seixanta anys, cal tancar-ho ! I a partir d’aquí el gran repte de la gent jove que ja han mostrat la seva empenta en visualitzar-se la seva participació en les llargues i dinàmiques cues dels punts adaptats per la vacunació.

Tot i així, l’explosió de contagis que patim en aquests moments, tot i que la gravetat és menor que en onades precedents, fa que la crida sigui altra volta la de extremar les mesures a arreu, ara cal que el jovent torni a demostrar i practicar la doctrina “UBUNTU”, una bona oportunitat com a societat de tenir-nos en compte i una bona oportunitat per fer palés que tots i totes hem aprés quelcom del greu i gran ensurt que significa la pandèmia i que com a humans ens ha recordat que la vulnerabilitat de la societat és invisible a la mirada habitual del dia a dia.

Som on som, cert, i les dificultats són diverses, però tothom té l’oportunitat d’ajudar, d’ajudar-nos i de fer que el camí per superar la situació i que els entrebancs siguin superats amb els valors que ens són propis: el bé comú.

Salut !

 

Carme Bertral

Metgessa i presidenta de la sectorial de Salut

salut@esquerra.cat