Justícia

Del Jutjat a l’hemicicle

Ana Balsera
Ana Balsera

Jutjats, notaries, piles d’expedients, hores i hores al despatx. Això és l’advocacia. Una professió de servei públic, de voler resoldre els problemes de la gent -o com diria el periodista Carles Porta, de posar llum a la foscor-. Però l’advocacia també és sacrifici, horaris no conciliadors i a vegades, angoixa. Dit així, aquesta descripció també coincideix en el que és la política, aquest servei públic (i també la manca d’horaris).

El dia 12 de març vaig canviar la toga i els Jutjats pel Parlament; això sí, amb les mateixes conviccions: el servei a la ciutadania.

I cal ser sincera, ser advocada no és fàcil. No és fàcil desenvolupar una tasca dins d’un marc normatiu espanyol no actualitzat, en un sistema judicial heteropatriarcal; no és fàcil treballar en aquest poder judicial repressor, en un món on regna la inseguretat jurídica. I per això també és per mi un honor ser diputada, formar part del poder legislatiu i des d’aquí treballar per la justícia, per l’administració de justícia i per l’advocacia.

Aquesta legislatura tenim molta feina a fer: cal actualitzar i desenvolupar el dret civil català, una llei d’arrendaments catalana i potenciar la mediació. També cal defensar la nostra advocacia, l’assistència jurídica gratuïta, els nostres professionals del torn d’ofici...

Amb tota l’experiència del món privat i de l’exercici de l’advocacia aquí estic, al Parlament de Catalunya, per donar veu també a totes les professionals del món jurídic. Hem de fer d’advocades als bufets i de polítiques als parlaments i a la vegada l’experiència també serveix per veure quin cos legislatiu tenim, que és tremendament perfectible. Les estructures de l'Estat són antiquades, amb tics previs al sistema democràtic.

Una advocada fent política també pot posar des de l’escó el granet de sorra perquè estigui realment al servei d’un país millor. Una justícia republicana també és possible.

 

Ana Balsera

Diputada al Parlament de Catalunya