Salut

Afrontem la tardor i l'hivern amb el que hem après, no s'hi valen excuses

Pere Joan Cardona
Pere Joan Cardona

Enllestida la 5a onada de la COVID19 no cal sinó aprendre una mica més de com afrontar aquesta pandèmia de cara a poder-la capejar el millor possible. Ara ja sabem que reduir massivament mesures de contenció social és una mala idea, que cal fer-ho curosament. Sabem que la vacunació, que ha estat un èxit a casa nostra, és el principi de la solució però no la definitiva. Si bé ens proporciona un percentatge molt alt (fins al 90%) de protecció contra formes greus de la malaltia, la capacitat per evitar la infecció és més discreta (entre el 40 i el 70%). Això vol dir que encara cal mantenir l’ús de la mascareta en àrees amb alta densitat de població i en recintes tancats, bo i procurant una bona ventilació. No cal repetir el repunt de la incidència observat a Israel i als Estats Units on es va prescindir d’aquesta protecció. Ni cal seguir l’exemple britànic, amb el repunt actual.

Val a dir que l’ús de la mascareta ens va estalviar la grip estacional del passat hivern, fins al punt de reduir-se ostensiblement la diversitat de variants circulants. Aquest és un fet molt rellevant que ens hauria de fer replantejar la passivitat generalitzada davant la grip estacional. Ara sabem que tots plegats podem contribuir a la seva mitigació, utilitzant la mascareta entre la tardor i la primavera, en comptes de trobar natural la saturació del serveis hospitalaris i dels tanatoris.

De tota manera encara ho podem fer millor ampliant la cobertura vacunal en aquells grups d’edat on encara és més baixa, entre els 20 i 30 anys; o en aquells col·lectius més desafavorits que veuen en el necessari control d’identitat un element punitiu més que un avantatge per la seva salut. Dels negacionistes no cal parlar-ne, donat que si a hores d’ara no han estat capaços d’interioritzar l’evidència aclaparadora dels beneficis individuals i col·lectius d’aquesta campanya de vacunació o de l’historial de les anteriors contra tantes altres infeccions, ja no ho veuran mai més.

Per això, en un context d’èxit tan clamorós com estem vivint a casa nostra cal lluir el nostre orgull ciutadà fent nostre aquest èxit, cas a cas, i aconsellar els que no s’han vacunat que no badin, que es juguen la seva salut gratuïtament. I per un altre cantó facilitar aquesta oportunitat en zones i col·lectius amb baixa cobertura, promovent l’acció d’agents socials de proximitat. Crec que aquestes accions tindran un efecte més positiu que no pas el passaport covid.

La vacunació contra la COVID19 és un cas d’èxit al nostre País. Fem-ho partícip en qualsevol moment i ocasió. Fem-ho nostre amb orgull de conciutadans. I per un altre cantó liderem iniciatives per ampliar aquesta cobertura a altres zones del planeta on no han pogut gaudir d’aquest privilegi. Cal actuar localment, i pensar globalment.

 

Dr. Pere-Joan Cardona i Iglesias

Sectorial de Salut d’Esquerra Republicana

salut@esquerra.cat