Drets socials

Cal un Contracte Programa potent i transformador

Meritxell Benedí i Altés
Meritxell Benedí i Altés

És del tot urgent signar un nou contracte programa. És l’instrument amb què la Generalitat financia l’atenció primària de serveis socials, gestionada pels ajuntaments i els consells comarcals, i per tant, és una eina imprescindible per donar estabilitat a les polítiques socials públiques i garantir l’equitat. Gràcies a aquest acord entre administracions es paguen les professionals i es poden tirar endavant uns serveis de qualitat i adaptats a les necessitats de cada moment. I en una situació com la que estem vivint és més important que mai donar totes les eines que els cal a les administracions de proximitat.

Des d’ERC hem apostat històricament per aquesta fórmula, i ha estat gràcies a la nostra feina al capdavant del Departament que durant els últims anys s’ha avançat en el finançament i en l’ampliació del seu abast. Actualment estem pendents de conèixer com serà el nou Contracte Programa, que no es va poder signar durant l’any 2020 a causa de la pandèmia, i que els ajuntaments estan esperant.

No només necessitem un Contracte Programa ben dotat: també cal que sigui fidel al Pla Estratègic de Serveis Socials per poder reformar, ordenar i preparar el sistema català de Serveis Socials per als reptes dels propers anys, que avanci en l’atenció primària de serveis socials de base comunitària, que incorpori les professionals d’atenció psicològica i jurídica, que es millori el finançament de les professionals i de les hores del servei d’atenció domiciliària i que s’aposti per la desburocratització i la inversió en sistemes d’informació.

En definitiva, com a Govern tenim l’obligació d’apostar de manera ferma i decidida per un Contracte Programa que reforci l'atenció primària de serveis socials com a porta d'entrada del sistema català de serveis socials, perquè sigui més universal, més preventiu i doni més cobertura a tota la ciutadania.

 

Meritxell Benedí i Altés

Directora General de Serveis Socials 2018-2020