Moviments Socials

Regala el dret a somiar

Balloona Matata és una associació internacional creada al País Valencià per tal de donar suport, a través de la força de l’activisme, a la greu situació que fa anys pateixen les persones refugiades en distints punts del món.

Maria Pérez Company
Maria Pérez Company

S’apropa Nadal i amb això, les aglomeracions i les cues als centres comercials per omplir d’il·lusió aquestes dates tan assenyalades. No diré cap mentida si afirme que el capitalisme ha sobrepassat el límit de les raons per les quals aquestes festes servien per unir a la família. La globalització alimenta al consumisme per tenir allò que volem, quan volem i allà on desitgem. Això no implica que en tots els casos siga quelcom negatiu. Però bé, cal que ens parem a pensar i analitzem quina empenta estem deixant al món, perquè si una cosa hem de tindre clara, és que tots som corresponsables a l’hora de conviure entre els models de consum. Com és possible que a un mes de Nadal ja fa dies que hi ha joguines esgotades als grans magatzems? Com és possible que les xicotetes botigues, any rere any, es queden amb els estants plens? La resposta és fàcil, què comprem i on ho comprem. Açò ens donaria per a un article, però avui em vull centrar en una entitat que està promovent una campanya nadalenca que trenca justament amb aquest paradigma.

Balloona Matata és una associació internacional creada al País Valencià per tal de donar suport, a través de la força de l’activisme, a la greu situació que fa anys pateixen les persones refugiades en distints punts del món. Els fons que recapten mitjançant les diferents campanyes solidàries, els destinen a finançar de manera directa als campaments de persones refugiades. Un dels grans projectes que duen a terme és la ballooneta, un vehicle de 9 places que es desplaça pel campament de Vial, a l’illa grega de Quios, amb l’objectiu d’unir, de ser vincle, d’estar i de ser proper. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià, fa mesos que treballem conjuntament amb l’organització, sota la campanya menstruació digna, en la recollida de productes per a la menstruació per a enviar a les dones del Sàhara i dels camps de refugiats de l’illa de Quios. En col·laboració amb altres entitats, han estat una de les impulsores del BusLila, una campanya que ha aconseguit preparar un autobús perquè les dones del Sàhara puguen ser sobiranes almenys amb el transport, però que, a més, portarà tot aquell material per a la menstruació que s’ha anat recollint i diferents màquines de cosir que les companyes han aconseguit arreplegar.

 

Camp de refugiats de Vial (illa de Quios, Grècia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cada any, quan s’acosten les festes de Nadal, Balloona Matata treballa en un projecte anomenat Dret a somniar”. Aquest projecte va dirigit als xiquets i xiquetes del Campament Vial, on conviuen més de mil cinc-centes persones refugiades, tres-centes de les quals són menors. Enguany, consisteix en fer una recollida de fons per a comprar tres-centes joguines, a través de la venda d’unes bosses dissenyades per Vera, una activista valenciana de tan sols vuit anys, i de cinc titelles de dit fetes a mà per les dones de l’Associació Artic de Torrent. El dia 1r de gener, és la festa que més vincula a la família per als musulmans i els grecs, aquest dia les companyes reparteixen alegria i esperança al campament. És una idea que pretén tornar, en certa manera, la il·lusió i la brillantor en la mirada dels infants.

Per això, és important, que per a aquestes festes escollim amb seny els regals que volem fer als nostres familiars. Escollir iniciatives com aquesta que posen en valor el comerç de proximitat i l’activisme, representen el model de consum i de societat en el qual volem conviure. Aquest Nadal pel dret a jugar de tots els xiquets i xiquetes de Vial, regala el dret a somiar.

 

 

Maria Pérez Company

Vocal de Vertebració dels Països Catalans de la sectorial de Moviments Socials

movimentssocials@esquerra.cat