Moviments Socials

El poder de la gent

Núria Clotet Agut
Núria Clotet Agut

Les grans empreses que gestionen les elèctriques obvien que la llum és un bé essencial i que la seva producció té un alt cost natural i ambiental, així com també es despreocupen de la despesa creixent que comporta per a les persones consumidores i les petites empreses. Perquè, per a ells, la finalitat és gestionar no un bé comú en favor del conjunt de la població, sinó un mitjà per enriquir-se.

El sistema de preus de l’electricitat en el mercat està muntat de manera que l’energia més barata s’acaba pagant a preu de la més cara, beneficiant sempre els oligopolis. Els governs al capdavant de l’Estat espanyol no han fet mai res per aturar-ho, ans al contrari; han facilitat l’entrada de polítics dels dos grans partits espanyols (PP i PSOE) als consells d’administració d’aquestes empreses.

Davant d’aquest escenari, partits d’esquerres, entitats i moviments socials no es queden de braços creuats. Una mostra n’és la iniciativa Desconnecta de les elèctriques, que va convocar una apagada general pel passat 8 d’octubre. L’acció plantejava l’embat contra les elits: Si nosaltres ho apaguem tot i no consumim electricitat, ells no cobren. Aquesta iniciativa va ser convocada per ERC, EH Bildu, Junts, el BNG, la CUP, Més per Mallorca i Més per Menorca, i també s’hi van sumar diverses entitats socials i polítiques com l’ANC, Òmnium, la Intersindical, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o el Sindicat de Llogateres.

Calen més accions contundents com aquesta, però també fan falta entitats i moviments que sensibilitzin la població i actuïn davant aquestes injustícies.

Un d’ells és el Col·lectiu per a un Model Energètic i Social Sostenible (CMES). Aquest col·lectiu critica les incoherències del model energètic actual, que esgota els recursos naturals i ens aboca a una crisi socioeconòmica i mediambiental. Per contra, també reivindica les potencialitats de les fonts netes i renovables de l’energia.

En aquesta línia, la Xarxa per la Sobirania Energètica treballa pel dret a l'energia des d'una perspectiva ecofeminista, democràtica i justa.

Però com a país, se’ns nega la sobirania que necessitem per combatre l'estafa elèctrica: no podem intervenir en el mercat elèctric, ni fixar preus màxims, ni crear tarifes pròpies. El mercat elèctric actual ens empobreix i no podem aportar-hi solucions.

Davant aquesta falta de sobirania energètica, cal fer front comú amb les majories socials i populars, i amb els territoris més perjudicats, com els Països Catalans, Euskal Herria o Galícia. La suma de lluites per les diverses sobiranies és el que ens permet avançar cap a una societat més lliure, justa i sostenible.

 

Núria Clotet Agut

Secretària general de Moviments Socials

movimentssocials@esquerra.cat