Salut

Salut i solidaritat davant la guerra d’Ucraïna

Carme Bertral
Carme Bertral

La invasió de Rússia a Ucraïna ha provocat que, segons l'ACNUR, més de tres milions de persones han hagut de marxar de casa seva fugint de la guerra.

Polònia, Eslovàquia, Hongria, Romania i Moldàvia han obert les portes a les desenes de milers de persones que cerquen salvar les seves vides. Aquesta situació genera en els que fugen, una greu i gran inestabilitat emocional i física que posa sobre les seves ments i el seu cos el desconfort, la por i la vulnerabilitat; a les persones dels països que els reben també la por i cert desconcert poden generar situacions d’ansietat i angoixa.

Davant de l’èxode manifest, aquesta situació és també un cultiu perfecte pel desenvolupament de brots de malalties infeccioses i agreujaments de patologies ja existents en un context epidemiològic dominat per la Covid-19 que ja tensionava de forma significativa els sistemes sanitaris –ja de per sí poc robustos– d’aquestes nacions i que ara tenen que donar resposta a las necessitats sanitàries dels refugiats. Situació molt dramàtica ja que també aquests països fronterers i segons l’informe “State of health in the UE” tenen unes taxes baixes de metges i infermers, i una despesa sanitària per sota de la mitjana europea.

És en aquests context de drama humanitari en que milers de persones ja han arribat al nostre país. Esquerra Republicana i des de la sectorial de Salut, sensibles a la situació de totes les persones que arriben, hem emprés accions de comunicació i coordinació amb el Col·legi de Metges de Barcelona,  que alhora està en coordinació amb el Departament de Salut, per poder canalitzar l’ajuda i el suport.

Una de les necessitats més urgents que hi ha als centres sanitaris d’Ucraïna i també als punts d’atenció a persones refugiades a les fronteres és la disponibilitat de certs medicaments. La donació de medicaments ha de complir uns requisits molt estrictes (quant a qualitat, identificació, etc.) i ha d’ajustar-se a les necessitats concretes de la població receptora. És per aquests motiu que es fa imprescindible la recomanació d'utilitzar totes les vies oficials i de reconeguda acreditació per fer arribar medicaments als llocs on es pugui assegurar la certesa que es compliran els objectius de recepció i tramesa per el seu bon ús, excloent aquelles vies que conviden a l'ús fraudulent de màfies deshumanitzades.

Des del punt de vista professional, i també a través del Col·legi, s’ha ofert i contactat amb metges i metgesses ucraïnians ja col·legiats i als seus familiars el suport específic en aquestes circumstàncies excepcionals. És el consolat d’Ucraïna a Barcelona qui facilita la informació de la situació de tots aquells professionals relacionats amb tasques sanitàries.

Des d’Esquerra som a disposició per participar i col·laborar en el voluntariat en aquelles necessitats concretes que puguin anar sorgint ( assessorament sanitari, idioma i/o necessitats en salut). Són dies de solidaritat, de treball, de com sempre ser al costat de les persones i sobretot de les que manifesten la fragilitat dels nou-vinguts-forçats per les misèries i estralls de les guerres. Aquesta, la guerra d’Ucraïna se’ns ha plantat davant nostre amb uns colors i equipatges que podem reconèixer propers i cal també fer-nos memòria de que en altres indrets també altres colors fugen de l’horror.

Igualtat, fraternitat i justícia social, aquí i arreu.

Salut i República!

 

Carme Bertral i López

Metgessa d’Atenció Primària i presidenta de la sectorial de Salut

salut@esquerra.cat