Feminismes

6.000 euros menys pel sol fet de ser dona

Dolors Bassa i Coll
Dolors Bassa i Coll

A Catalunya, les dones vam cobrar 5.977,20 euros menys que els homes el 2021. Es tracta d’una bretxa salarial entre dones i homes de més del 20 %, una desigualtat material injustificable sustentada per l’estructura heteropatriarcal en què vivim.

Entre les causes concretes de la bretxa, hi ha la segregació laboral per motiu de gènere: les dones hem estat associades, històricament, a les tasques de cura, l’atenció a les persones i tasques administratives, que estan, generalment, molt menys prestigiades i remunerades. Aquests rols de gènere i estereotips influeixen en la decisió formativa de les noies i dels nois i determinen l’ocupació que tindran.

La negociació col·lectiva basada en plusos econòmics caducs i amb visió masculina (plus de força, plus de presencialitat en el treball…) és una altra causa de la bretxa, com també la injusta infravaloració de les capacitats i habilitats de les dones, que estan atrapades entre “terres enganxosos” i “sostres de vidre”.

Però un factor explicatiu cabdal és la càrrega de les tasques domèstiques en les dones degut a la manca de corresponsabilitat per part dels homes. Aquest fet, que cal revertir, implica que les dones optem per feines amb jornada reduïda o temporals i demanem el 93% del total d’excedències per cura d’infants.

A Esquerra Republicana treballem des de tots els nivells per denunciar i acabar amb aquesta injustícia. De fet, aquest any, hem engegat la campanya “Stop Bretxa Salarial”, en la qual recorrem el país amb una furgoneta i fem actes dinàmics i participatius a una vintena de municipis. Amb aquesta ruta lila, volem apropar-nos a la ciutadania i posar la bretxa salarial al centre de l’agenda i del debat públics.

És rellevant mencionar que la gratuïtat de l’Infantil 2 (el P2, pels més antics), aprovada i ja implementada per l’actual Generalitat republicana, és un molt bon exemple de mesura per afavorir la conciliació i, per tant, per reduir la bretxa salarial. També és una mesura que afavoreix l’equitat social i la igualtat d’oportunitats. Treballar per millorar el dia a dia de les persones és la millor manera de projectar quina és la República catalana que volem i que, no en tingueu cap dubte, guanyarem!

 

Dolors Bassa i Coll

Copresidenta de l’Assemblea de Dones i presidenta del Consell Assessor d'Esquerra Republicana