Feminismes

La meva regla, les meves regles!

Mònica Morros Serra
Mònica Morros Serra

Aquesta setmana es posa en marxa una de les polítiques més revolucionàries i transformadores dutes a terme els darrers anys a casa nostra. Una iniciativa que connecta les 3 grans transformacions: la feminista, la social i la verda que formen part de la guia d'actuació del Govern de Catalunya.

S’inicia el Pla d’Equitat Menstrual als centres educatius que repartirà a alumnes de 3r ESO copes i calces menstruals així com compreses reutilitzables, tots productes sostenibles. Però no només, sinó que aquesta acció anirà acompanyada de formació sobre el propi cos i la menstruació. Una acció que comença en 24 centres repartits per tot el territori català i que s’allargarà l’any vinent a tots els centres del país i que s’anirà repetint anualment. Perquè això va de llibertat. Va d’empoderament. I va de drets. I és un orgull que Catalunya lideri aquest avenç en drets sexuals i reproductius.

I aquesta revolució, es farà de la mà dels municipis, acompanyant totes aquelles polítiques locals que ja estan en marxa i totes aquelles que s’aniran encetant arreu. Perquè la garantia dels drets sexuals i reproductius ens interpel·len a totes les institucions.

I mentrestant el PSOE es nega a baixar l’IVA dels productes menstruals i s’enroca a mantenir una discriminació històrica cap a totes aquelles dones i persones que menstruen. Perquè que la Viagra tingui un IVA d’un 4% i els tampons d’un 10% no és normal, és discriminació institucional.

A Esquerra Republicana som les que fem que les coses passin i no ens quedem de braços plegats quan un 22,2% de les dones han tingut dificultats econòmiques per adquirir productes menstruals en algun moment de la seva vida, o quan 4 de cada 10 dones no s’han pogut permetre el producte menstrual de la seva elecció. Tampoc mirem cap a una altra banda quan el 58% de les dones i persones que menstruen asseguren que no han rebut educació menstrual o consideren que aquesta va ser molt parcial abans de la primera menstruació. O quan es generen unes 9.000 tones l’any de productes menstruals no reutilitzables. I no ens conformem quan es tarda 8 anys de mitjana en diagnosticar una malaltia invalidant com l’endometriosi perquè el dolor menstrual està normalitzat.

Per això, tal com ha dit la consellera Verge, venim a canviar les regles del joc.

 

Mònica Morros Serra