Ciutadania i Migració

Som una societat diversa

L’àmbit local és clau per a la cohesió social

Núria Camps i Vidal
Núria Camps i Vidal

Som una societat diversa i aquesta realitat l’assumim com una riquesa. Però l’increment de persones d’origen divers que ha crescut en nombre en la darrera dècada, fa imprescindible l’adopció de mesures actives per accelerar els processos d’inclusió social.

És imprescindible generar les eines necessàries per a la cohesió social i per això, cal posar l’accent en la igualtat oportunitats, a fi que no s’associï la procedència familiar com un condicionant causant de les desigualtat que es transmeti a les noves generacions.

És en aquest sentit, que des de la sectorial de Ciutadania i Migracions considerem que des del àmbit local és precisament on cal treballar molt activament per trencar barreres i generar dinàmiques per superar un marc legal com la llei d’estrangeria que és clarament injust i discriminatori.

Des de les polítiques municipals, cal ser molt conscients que una primera mesura és conèixer i reconèixer aquesta diversitat, estigui o no amb situació regular i per això cal garantir facilitat l’empadronament de tothom. Aquest és el punt de partida necessari per identificar l’existència d’una realitat, que ens és imprescindible per transformar-la.

És per això que facilitar l’empadronament sense domicili fix, és un deure que entronca en el valors republicans, no hi pot haver excusa per denegar l’empadronament a una persona o a una família ja que és un primer pas per l’accés a drets i alhora permet documentar la presència en el territori i per tant afavoreix els processos d’arrelament.

Per fer-ho comptem amb moltes propostes que ja són bones pràctiques en molts municipis on estem governant:

  • Taula Intercultural de Ciutadania
  • Serveis de primera acollida municipal, dels quals hem estat promotors a partir de la llei d’acollida.
  • Programes de mentoria
  • Iniciatives de suport als collectius vulnerables per donar resposta des de la crisi energètica, fins a plans d’ocupació per a la inclusió social de joves migrants sols.
  • Trobades interculturals de dones per promoure l’empoderament
  • Polítiques d’habitatge social, iniciatives per fomentar els drets laborals
  • Iniciatives per desconstruir qualsevol indici de conductes discriminatòries o racistes.
  • Donar a conèixer els ideals republicans i propiciar l’accés al coneixement de la llengua catalana com a llengua d’acollida
  • Donar a conèixer iniciatives ciutadanes de denúncia de la llei d’estrangeria, la problemàtica que genera i per promoure la regularització de tots els veïns i veïnes.

El passat 13 de maig la nostra sectorial de Ciutadania i Migracions vàrem fer una trobada de reflexió on identificar quins són els factors de desigualat i quins son els punts crítics que afronten més dificultats: les dones, el jovent, els i les joves migrants sols,... etc. A partir de la trobada hem fet un pla de treball que pensem que pot contribuir a orientar-vos en com promoure polítiques públiques des d’Esquerra, conèixer bones pràctiques i activar-nos a nivell local a partir de 7 eixos:

  1. Catalunya és una societat diversa
  2. Com fer República en la societat diversa
  3. Com enfortir el procés al territori
  4. Com promoure la participació efectiva de les dones d’origen divers
  5. Campanyes prioritàries i possibles actes
  6. Organització actes sectorials
  7. Eix de comunicació

En definitiva, ens oferim a propiciar espais de reflexió per transversalitzar la gestió de la ciutadania a tota l'organització. Des de tot el territori i des de tots els àmbits del partit, us convidem a escriure’ns a ciutadania@esquerra.cat per poder compartir algunes reflexions amb tots vosaltres de forma que conjuntament fem que, les properes municipals, suposin un nou pas endavant en les polítiques públiques locals de ciutadania a tots els municipis on aspirem a governar.

 

Núria Camps i Vidal

Presidenta de la Sectorial de Ciutadania i Migracions