Justícia

Ciutats i viles justes, jurisdicció justa

Jordi Montanyà
Jordi Montanyà

Sovint es confon llei, dret i justícia i no són el mateix. La llei són els textos legals vigents en cada moment que regulen les relacions d’una societat. El dret és l’aplicació d’aquestes normes legals per part dels diferents actors jurídics. La justícia, en canvi, és allò que fa que una societat sigui equitativa, democràtica, accessible a tots els membres de la comunitat.

La llei i la justícia no són sinònims. És per això que des d’Esquerra Republicana, des de la sectorial de Justícia, no ens quedem amb les normes, sinó que anem a l’arrel de la injustícia perquè a través d’aquestes normes puguem arribar a la justícia, a l’equitat, als drets universals.

Hem de fer dels nostres pobles i ciutats indrets de vida justa, no una ciutat o poble de lleis. Hem de garantir l’accés a l’habitatge, l’accés als subministraments bàsics, l’accés a l’educació pública i de qualitat, l’accés a les institucions jurídiques per a totes i tots els ciutadans. Perquè si no ho fem, a més de ser una ciutats i pobles sense llei, seran injustes.

Tornem a tenir nous projectes de lleis estatals que menyspreen no només les competències autonòmiques sinó que menyspreen la capacitat organitzativa dels pobles i ciutats ara amb un projecte de modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial que pretén, amb el fonament de modernitzar, desfer els jutjats de pau. Ja no queden adjectius per definir aquest nou exemple de jacobinisme. Una institució que funciona, que dona servei diari a tota la societat en les viles sense seu judicial, resulta que fa nosa perquè... no es motiva a l’exposició de motius de la llei però la intenció és que l’Administració de Justícia no tingui una estructura territorial sinó centralitzada amb només persones funcionàries que depenguin del CJPJ.

Per complir amb la modernització que ens caldria la reforma de la LOPJ ha de contenir un retorn del quart torn d’accés a la judicatura i el requisit del coneixement del català per exercir a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears; ha de reconèixer les competències de l’EAC vigent en matèria de justícia i per tant validar el Consell de Justícia de Catalunya.

La justícia no és redactar i aplicar lleis; la justícia és adaptar les lleis a i per la societat i fer-la apta a tothom.

 

 

Jordi Montanyà

President de la sectorial de Justícia

justicia@esquerra.cat