Drets socials

Una resposta republicana a les crisis sistèmiques

Meritxell Benedí Altés
Meritxell Benedí Altés

Som davant l’enèsima crisi econòmica conjuntural. A la crisi sistèmica pròpia del capitalisme que, aliat amb el patriarcat i el racisme, exclou part de la ciutadania de la riquesa i el benestar generat col·lectivament, s’hi ha afegit una crisi econòmica derivada d’una inflació dramàtica, que ens retorna a principis dels anys noranta, i que totes les anàlisis coincideixen a apuntar que empitjorarà els propers mesos.

Aquest és el moment en el que, novament, girem la mirada cap al Sistema Català de Serveis Socials (SCSS) i li demanem que atengui els fracassos d’altres sistemes. Un SCSS que necessita urgentment més recursos i acabar la reforma engegada la darrera legislatura.

I, davant d’aquesta crisi i sense les eines pròpies d’un estat, quina és la nostra resposta?

Malgrat el soroll interessat d’alguns, la resposta republicana a aquesta crisi és a les propostes de resolució del darrer debat de política general del Parlament.

Propostes que afecten tots els sistemes públics i tenen impacte sobre el SCSS: reclamació dels traspassos pendents; universalització de l’educació 0-3 i del compromís per a eliminar la segregació educativa, per assegurar la igualtat d’oportunitats de tots els infants; enfortiment de l’atenció a la salut mental; millora de l’accés a la salut sexual reproductiva, de manera equitativa a tot Catalunya; millores salarials per pal·liar l’increment de l’IPC; millora de l’ocupabilitat; millora de les polítiques d’habitatge (lloguer social, cessió del parc d’habitatge de la SAREB); impuls de l’administració digital; entre d’altres.

I propostes que afecten el mateix SCSS: reforç de l’acció comunitària; millora de l’atenció primària de serveis socials; increment de recursos per augmentar places disponibles a l’atenció especialitzada i reduir llistes d’espera; creació de l’Agència Integrada Social i Sanitària; millora de les condicions laborals de les professionals del SCSS; lluita contra el sensellarisme, contra la pobresa energètica; garantia dels drets i oportunitats del jovent; millora de l’atenció a la infància; millora i simplificació de les prestacions econòmiques socials.

Som l’única força al Parlament que aposta, des d’una mirada responsable, realista i experta, per superar les crisis sistèmiques i fer polítiques públiques que ens acostin a ser una societat socialment justa, equitativa i cohesionada. Tenim l’obligació de fer República. I la farem.

 

Meritxell Benedí Altés

Vocal de Transformació dels Serveis Socials de la sectorial de Drets Socials

dretssocials@esquerra.cat