Drets socials

Acció social: tècnica i política republicana

"El canvi d’orientació professional en clau comunitària comporta que els serveis socials passin de definir-se per la funció de contenir precarietats a la d’habilitar capacitats personals i col·lectives"

Xavier Godàs
Xavier Godàs

Tenim per costum separar el món de la política (els valors i els objectius polítics) respecte del de la tècnica i la gestió organitzativa del sector públic. La política se centraria en el què; la tècnica en el com. Però convindria que paréssim atenció al fet que aquesta relació està impregnada de valors amb clares connotacions polítiques, i constatar que la tradició republicana democràtica estén l’acció política més enllà dels confins de les institucions i les organitzacions específicament polítiques: és un assumpte principalment popular.

El cas de l’acció social és en aquest sentit paradigmàtic: moltes de les experiències de treball en aquest àmbit al·ludeixen a motius de canvi de les condicions de vida de determinats grups socials. Es justifica la necessitat d’aquests canvis en funció de finalitats genèriques tals com la reducció de les desigualtats o el reconeixement de les diferències. D’altra banda, és sabut que actualment el sector dels serveis socials viu un debat sobre la seva reorientació vers l’acció comunitària, aspecte que convida a replantejar les credencials professionals dels seus equips de treball. El sistema vol promoure processos d’autonomia personal en un marc combinat d’interdependències, creixement de la diversificació social, concentració territorial de les necessitats i increment del ventall de precarietats.

En l’acció social, tècnica i política van clarament de bracet. El canvi d’orientació professional en clau comunitària comporta que els serveis socials passin de definir-se per la funció de contenir precarietats a la d’habilitar capacitats personals i col·lectives. I, en la mesura que s’acompanyen les comunitats en un procés d’organització que cerca la prosperitat col·lectiva, el personal tècnic de l’acció social intervé sobre l’estructura social que distribueix desigualment recursos i oportunitats, tot enfortint un agent de canvi: l’acció col·lectiva derivada de comunitats. D’aquí que hàgim de pensar en perspectiva republicana el conjunt de l’activitat professional pròpia del sector de l’acció social i del conjunt de les polítiques socials ideades com a escut de protecció popular.

 

Xavier Godàs

Director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya