Ciutadania i Migració

Municipis republicans: ciutadania amb tots els drets

"Som aquells que volem fer la vida de la ciutadania molt més fàcil"

Hugo Ernesto Guffanti i Daniela Estefania Gil i Gamboa
Hugo Ernesto Guffanti i Daniela Estefania Gil i Gamboa

Les eleccions del proper 28 de maig són una nova oportunitat per mostrar la força del municipalisme republicà. Esquerra som els que venim a garantir drets i donar oportunitats a la ciutadania per tal que puguin desenvolupar els seus projectes de vida.

Hem de garantir drets bàsics com el padró i el dret a l’acollida. El dret al padró sense domicili fix continua sent una necessitat bàsica, però no ens podem quedar aquí, les propostes republicanes en aquest àmbit han de seguir sent capdavanteres i donar resposta a les necessitats de persones que porten molts anys vivint al nostre país. També s’ha d’incorporar una mirada interseccional a les polítiques en l’àmbit educatiu, serveis socials, polítiques de treball i empresa, etc.

Les propostes que puguem fer des del republicanisme són importants, però encara ens legitima més la feina feta des dels ajuntaments. Actuacions com el “Projecte Arrela’t” d’Amposta on cada any s'integren a la pràctica esportiva 15 joves amb risc d’exclusió social, on la participació social, l’arrelament i la inclusió en l’activitat esportiva s’articula com a eina d’arrelament i creixement personal.

Un altre exemple clau és la “Xarxa antirumors de Sant Feliu de Llobregat. Es tracta d’una eina per combatre i desmuntar, amb informació contrastada, els prejudicis i estereotips que sorgeixen vers la diversitat, especialment aquells que afecten a la diversitat cultural i d’origen.

A Reus han desenvolupat el  Pla d’urbanisme feminista que estableix línies de treball i inclusió de la mirada feminista en els projectes per millorar la via pública. La inclusió entesa com a visió transversal on s’engloba els feminismes, la seguretat, la convivència, la gent gran, l’accessibilitat, etc.

Aquests exemples de la feina ben feta ens han de donar eines per seguir endavant, ser cada dia més innovadors i continuar demostrant que els republicans som els que fem propostes per tothom, independentment de l’origen, gènere, orientació sexual, etc.

Som aquells que volem fer la vida de la ciutadania molt més fàcil.

 

Hugo Ernesto Guffanti, secretari general de la sectorial de Ciutadania i Migracions i membre de la candidatura a Pineda de Mar

Daniela Estefania Gil i Gamboa, vocal de Comunicació de la sectorial de Ciutadania i Migracions

ciutadania@esquerra.cat