Justícia

Municipis republicans, drets i memòria

"Ser referents al món de la memòria democràtica, la defensa dels drets humans i la justícia universal és part de la nostra identitat"

Anna Piñol Serra
Anna Piñol Serra

Els reptes de la propera legislatura són molts i diversos i la complexitat de la gestió local és un fet que constatem dia a dia. De fet, la pandèmia ha estat una bona mostra de la dificultat de prendre decisions i dur-les a terme, de l‘ajuntament més gran fins al més petit.

És l’hora de garantir que els valors republicans siguin efectius en tota política que es vulgui desenvolupar, i per tant, caldrà incloure’ls de forma transversal dins la normativa local. Això comportarà la seva revisió rigorosa i la seva actualització des d’un mirada progressista i actualitzada, que vol dir feminista, amb la sostenibilitat per bandera i des de l’absolut respecte als drets civils.

Serà el moment també de portar a terme una estudiada planificació de les polítiques a realitzar en cada ajuntament, sent les eines de treball fonamental l’anàlisi de dades de les polítiques desenvolupades fins ara per poder conèixer l’eficiència dels recursos econòmics utilitzats, així com l’obligat retiment de comptes a la ciutadania, de les polítiques aplicades. La transparència ha de ser útil i entenedora a la gent.

Una política que, sens dubte, serà a tots els municipis republicans serà la de la memòria històrica, perquè ser referents al món de la memòria democràtica, la defensa dels drets humans i la justícia universal és part de la nostra identitat. Per tant, cada poble o ciutat podrà decretar un dia local per a la memòria: Un poble que coneix la seva història es més difícil que la repeteixi.

 

Anna Piñol Serra, advocada i mediadora