Drets socials

Esquerra Republicana, clau per al futur de les regidories de Serveis Socials

"La missió és la reforma del sistema, posant les persones al centre. La visió és acompanyar tota la població al llarg del seu cicle vital"

Najat Driouech Ben Moussa i Merixell Benedí Altés
Najat Driouech Ben Moussa i Merixell Benedí Altés

El proper 28 de maig no només ens juguem l’hegemonia territorial d’Esquerra Republicana i la nostra capacitat de condicionar els governs locals i el municipalisme als Països Catalans: també ens hi juguem la reforma de l’atenció primària de serveis socials, clau per a la transformació del Sistema Català de Serveis Socials (SCSS).

Impulsada per ERC, la Llei 12/2007 de serveis socials ordena l’atenció social des d’una visió nacional, equitativa territorialment i basada en la justícia social i l’autonomia personal. El seu desplegament s’ha vist interromput de manera reiterada, i ens ha costat bastir un relat i un projecte republicà sobre el SCSS. Altres partits tenen el seu: o bé centrat en l’àmbit metropolità o bé centrat en la privatització i l’assistencialisme, projectes que només responen a interessos partidistes i que no tenen en compte la realitat del país.

Sortosament, gràcies als esforços de les regidories i conselleries comarcals d’ERC i de la presència al Departament (ara anomenat) de Drets Socials, el relat i l’agenda republicana per assegurar la cohesió social és una realitat: la visió és acompanyar tota la població al llarg del seu cicle vital en l’autonomia personal i les interaccions amb l’entorn personal, familiar i comunitari. La missió és la reforma del sistema, posant les persones al centre del SCSS, ampliant la cobertura de l’atenció primària de serveis socials perquè sigui fonamentalment preventiva, millorant l’atenció especialitzada, reduint els temps d’espera i les condicions amb les que treballen les professionals, entre d’altres.

A cada ajuntament, consell comarcal o diputació que governem després del 28M, ens hi juguem molt més que l’hegemonia nacional, ens hi juguem que el país no es trenqui: és per això que tenim l’obligació de liderar les àrees de serveis socials. I sense el lideratge d’ERC en aquest àmbit no serà possible.

 

Najat Driouech Ben Moussa i Merixell Benedí Altés