Feminismes

Feminismes? Sí i només sí

"Esquerra Republicana serem dic de contenció davant de l'amenaça de la dreta i l'extrema dreta als drets de les dones i les persones LGTBI+.

Vivim mundialment en una societat patriarcal que limita els drets de les dones i que és causa de les discriminacions i les desigualtats de gènere que patim. La bretxa salarial, la pobresa de temps, la feminització de la pobresa, la sobrecàrrega i infravaloració de les tasques de cures, la limitació en l’exercici dels drets sexuals i reproductius, la pressió estètica i les violències masclistes són algunes de les conseqüències amb més impacte d’aquesta cultura patriarcal, masclista i homòfoba de la qual l’estat espanyol no està exempt.

De fet, l’estat espanyol, després de quaranta anys de franquisme -del qual no ha fet net-, s’ha estancat com un estat amb una visió de gènere obsoleta que blanqueja el masclisme i l’LGTBI-fòbia. Una evidència recent d’aquesta herència masclista i curta de mires és la contrareforma a la Ley Orgánica 10/2022, de 6 de septiembre, de garantía integral de la libertad sexual, coneguda popularment com la Llei del Només Sí és Sí.

Vam viure un espectacle del tot incomprensible i vergonyós. El terror envers l’alliberament d’agressors sexuals i rebaixes de condemnes ha fet tremolar les cames als socialistes, que han cedit a les pressions de la dreta i l’extrema dreta per recuperar com a criteri determinant la resistència i la reacció de la víctima. D’aquesta manera, el consentiment de les víctimes -que era l’essència de la llei- ha tornat a quedar en segon pla i els judicis es tornen a centrar en la capacitat de la víctima de demostrar que ha patit violència. Esquerra Republicana no cedeix a xantatges ni a pressions, vinguin d’on vinguin, perquè retrocedir en els drets de les dones -que són drets humans- no és negociable.

Ara, que tenim l’amenaça d’un govern de PP i Vox -o, fins i tot, un govern del PP amb el suport del PSOE, com a “gran pacte d’Estat”-, és moment de reivindicar els feminismes més que mai. Perquè els feminismes són la palanca transformadora del sistema patriarcal en un sistema amb justícia de gènere. Des del feminisme republicà, posem sobre la taula aspectes com:

  • L’ampliació de la “Ley Orgánica 1/2004, de 28 de diciembre, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género”, per tal que contempli la prevenció i la reparació per a totes les formes i àmbits de les violències contra les dones, seguint el marc del Conveni d’Istanbul del Consell d’Europa, ratificat per l’Estat espanyol.
  • La garantia i la continuïtat del “Pacto de Estado contra la violencia de género”, amb un increment de recursos, amb transferència pluriennal, avaluació continuada i el màxim respecte a les competències de cada nivell de govern.
  • L’avenç cap a una economia feminista on les tasques de cura i de la llar no remunerades siguin comptabilitzades en el PIB estatal.
  • La modificació de les polítiques d’estrangeria estatals, per combatre de forma efectiva la problemàtica de la trata i explotació d’éssers humans i per garantir els drets de les dones treballadores de la llar en situació administrativa irregular que treballen fora del mercat laboral regulat i en condicions d’esclavitud.
  • Regular l’accés dels menors a la pornografia.
  • Garantir el finançament estable de serveis de cures a infants i persones dependents.

Esquerra Republicana lluitem pels drets de les dones, donem veu a les reivindicacions feministes i interpel·lem els governs espanyols sobre les seves mancances, discriminacions i mesures de maquillatge que, sovint, són un pegat o poc ambicioses.

Aquest 23 de juliol hem d’anar a votar més que mai per ser més i poder barrar el pas a la dreta i l’extrema dreta, que sempre ens trobarà davant. Esquerra Republicana serem dic de contenció davant de la seva amenaça als drets de les dones i les persones LGTBI+.

 

Pilar Vallugera i Balañà

Diputada d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats en la XIV i candidata a les eleccions espanyoles del 23 de juliol

 

Claudia González i Riega

Assessora d'igualtat al grup parlamentari republicà al Congrés dels Diputats