Drets socials

Visualitzem la discapacitat intel·lectual

Sergi Moncunill Hurtado i Agnès Russiñol Amat
Sergi Moncunill Hurtado i Agnès Russiñol Amat

Totes les persones som iguals i a la vegada diferents. Però no sempre la societat ho valora i ho visualitza. Des d’ERC treballem perquè Catalunya sigui un país inclusiu, que garanteixi els mateixos drets i oportunitats a tothom i no deixi ningú enrere. Volem ser un referent i avançar cap una societat més justa i igualitària.

A Catalunya, més de 600.000 persones tenen reconeguda algun tipus de discapacitat i d’aquestes, prop de 79.000 són persones amb discapacitat intel·lectual. El 13 de desembre de 2006 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i el seu Protocol facultatiu. Tots dos documents van ser ratificats per l’Estat espanyol el 23 de novembre de 2007 i la Convenció va entrar en vigor el 3 de maig de 2008. El respecte a la dignitat, l’autonomia personal, la no-discriminació, la participació i la plena inclusió, el respecte a la diferència, la igualtat d’oportunitats, l’accessibilitat o la igualtat entre les dones i els són alguns dels principis que la Convenció marca com a guia perquè les polítiques públiques que desenvolupen els països vagin en la línia d’eliminar barreres.

Com apunta DINCAT en l’Informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya (Setembre 2022) el principal repte és dignificar la seva vida amb un atenció integral centrada en la persona amb l’objectiu que visquin de manera autònoma. I a la vegada avançar cap una societat més inclusiva que s’adapti per incloure totes les seves capacitats. Per fer-ho, és imprescindible visualitzar la discapacitat intel·lectual en tots els àmbits, com un exemple més de la diversitat de la nostra societat.

En aquest sentit, la sectorial de Drets Socials d’ERC ha incorporat a la seva executiva en Sergi Moncunill Hurtado, una persona amb diversitat funcional, al capdavant de la vocalia de partit obert, l’espai que la sectorial utilitza per relacionar-se amb el món associatiu. L’experiència del Sergi en aquest àmbit ha estat clau per encomanar-li aquesta responsabilitat. I així també, a la vegada, posem de manifest, i a efectes pràctics, aquesta igualtat d’oportunitats de la qual tantes vegades parlem. En Sergi, nascut a Valls, funcionari de l’Estat i activista pels drets de les persones amb diversitat funcional és la primera persona amb una discapacitat intel·lectual que forma part d’una executiva d’una sectorial del partit. No és la primera vegada que en Sergi s’implica, més enllà de la seva militància política, ja que ha anat a les llistes electorals del seu poble, la Selva del Camp, del Parlament de Catalunya i del Congrés de Diputats. Sempre per visualitzar aquest col·lectiu i encoratjar-lo a exercir la seva participació política.

 

Sergi Moncunill Hurtado i Agnès Russiñol Amat

dretssocials@esquerra.cat