Feminismes

Feminisme per canviar-ho tot

"Per un país on els drets humans i el feminisme no siguin només un discurs ple de bones intencions"

Helena Castellà i Duran
Helena Castellà i Duran

La transformació feminista ha vingut per quedar-se. Dos anys i mig després de la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes per part del Govern liderat per Esquerra Republicana, els canvis en aquest àmbit són substancials. En aquest sentit, destaca el fet que, des de la seva creació, s'han triplicat els recursos destinats a l'erradicació de les violències masclistes, tant en reparació com en prevenció.

El govern també està desplegant l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que ha significat avenços tan importants com la garantia del dret a l'avortament amb els dos mètodes (quirúrgic i farmacològic) a totes les regions sanitàries, el repartiment de productes menstruals reutilitzables a totes les persones menstruants del país – que es farà efectiu a principis del 2024-, els permisos per menstruacions doloroses o per dol gestacional al personal de la Generalitat o l'aprovació d'un pla per a combatre violència obstètrica.

La priorització de la transformació feminista interseccional també ens ha permès avançar en altres eixos, com en l'erradicació del racisme o la LGBTI-fòbia. Ens queda molta feina per fer, les opressions estructurals que ens travessen mai han estat un sistema fàcil d'enderrocar. Però anem pel bon camí. No només pel lideratge del Departament d'Igualtat i Feminismes, sinó també perquè la resta de Departaments s'han sumat també a fer possible aquesta transformació: més dones Mosses i Bomberes, més promoció de l'esport femení i millor educació sexual a les escoles són només alguns dels exemples de tota la feina feta per aquest Govern.

Per un país on els drets humans i el feminisme no siguin només un discurs ple de bones intencions. Per un país on tothom pugui viure vides dignes, lliures de discriminacions i de violències.

 

Helena Castellà i Duran

Assessora del gabinet de la Consellera d'Igualtat i Feminismes.