Salut

Endreçar per reconstruir i transformar

Manel Balcell i Carme Bertral visitant el nou servei d'emergències del Berguedà
Manel Balcell i Carme Bertral visitant el nou servei d'emergències del Berguedà

L’octubre del 2022 va suposar per ERC i per la sectorial de Salut una nova oportunitat de poder dur a terme polítiques de salut que durant anys s’havien estat treballant, i tot plegat en un post procés (2017), en una post pandèmia i, en un any i mig de Departament de salut en mans de JxCat.

Sens dubte, il·lusió, un repte i disposats a revertir i adequar tot allò que, desprès dels períodes esmentats on el cansament i certa desestructuració del sistema sanitari posaven en perill seriós la seva viabilitat pública. Es tractava d’endreçar, adequar i planificar.

Quines mesures s’han dut a terme, i que eren necessàries i prioritàries: La primera sens dubte endreçar la situació del personal sanitari, es a dir les condicions laborals que afectaven a tot el personal de l’Institut Català de la Salut i també al personal dels centres concertats (SISCAT). Ha estat feixuc i s’han fet múltiples taules de negociació però a hores d’ara i desprès de 17 anys sense actuacions al respecte es va arribar a un acord signat per els sindicats majoritaris, representatius i que els seus representant tenen l’aval de les urnes i per tant la representativitat en les taules de negociació. El conveni SISCAT: 460M€ anuals i inclou finançament de les DPOs que es van desvincular de l’equilibri financer); El IIIer Acord de l’ICS : 320M€ anuals.

La segona i al mateix temps que la primera, es fa un pla d’accessibilitat telefònica, a tot el territori amb dotació econòmica ( 110 M€ al 2023) que consisteix en el canvi de totes les centraletes augmentant els canals de la línia del servei, per a que ningú que es comuniqui amb el seu centre d’Atenció Primària es quedi sense resposta o hagi de insistir. Es tracta de que la ciutadania tingui accés ràpid a les consultes dels seus referents en l’Atenció Primària i que ningú es quedi “despenjat” de la forma de comunicar-se amb els seus referents.

La tercera i al mateix temps que la primera i la segona, es fa per fi el concurs del transport sanitari no urgent i es fidelitza pels propers 5 anys. S’incorporen noves prestacions alhora que s’actualitza el barem de necessitats de tots els territoris amb un import acumulat del concurs de més de 2000M€. També s`incorporen les condicions del nou conveni laboral que s’ha tancat pels anys de la durada del concurs. Es tracta del conveni de les empreses col·laboradores que inclou la renovació també de les flotes dels vehicles. Tot això comporta que la planificació a tot el territori i el Pla de bases sigui planificat des de Salut i no per les empreses i a tot el territori.

Les millores salarials i professionals beneficiaran un total de 55.000 treballadors de 289 equips d’Atenció Primària i 8 hospitals del país.

Cert que encara hi ha molta feina per fer però se’n ha endreçar força, i potser és un dels moments que ens permetrà seguir treballant amb certa pau per seguir endreçant i configurant un futur sanitari sostenible, de qualitat i amb l’equitat territorial que la Catalunya sencera és mereix.

 

Executiva de la sectorial de Salut d’Esquerra Republicana