Justícia

Les mesures del Govern que més m’agraden

Jordi Montanyà i Rifà
Jordi Montanyà i Rifà

El Departament de Justícia de la Generalitat ha dut a terme un bon desplegament del Pla de Govern que es va proposar.

De totes les mesures que s’han desplegat durant aquest mandat entre les quals hi ha que s’han obert nous jutjats; s’han digitalitzat actuacions judicials; s’ha impulsat, entre d’altres, la llei d’arrendaments urbans, l’avantprojecte de llei que modificarà el Codi civil català per prioritzar la voluntat i els desitjos de les persones amb discapacitat; la justícia restaurativa; les mesures d’atenció a les víctimes; el manteniment dels jutjats de pau; la formació de fiscals i jutges; les noves beques per la carrera judicial, ... en vull destacar tres que em semblen un bon reflex de l’acció de govern.

1er L’avantprojecte de llei de gestió alternativa de conflictes. Aquesta llei suposarà el compliment i la culminació de les eines que contribueixen a una menor litigiositat i a la potenciació de la resolució de conflictes mitjançant la mediació.

2n L’Estratègia nacional d’obertalitat penitenciària, de potenciació del règim obert pel compliment de les penes, com a pla de reinserció i resocialització de les persones amb penes de presó que servirà per tornar a la societat aquelles persones amb possibilitats de fer-ho.

3er I la promoció de la llengua catalana, que no ha estat una sola mesura sinó una suma de mesures.

Aquestes tres mesures expliquen el compromís que tenim amb la solució de conflictes per la millor via possible, amb el retorn a la societat dels presos i la recuperació de la llengua en l’àmbit de la justícia. Tots ells són graons per fonamentar una societat més digna construint una nació més sòlida.

 

Jordi Montanyà Rifà

President de la sectorial de Justícia